Duitse wijn is zoet en wrang, dit is wat je vaak hoort, maar dit is lang niet altijd zo! Duitsland
produceert echte pareltjes van wijn, die je vaak lang weg kan leggen. Ze zijn vaak heel fris en
meestal hebben ze wel een zoetje, maar dat geeft juist een fijne balans in de wijn. Levendig en
fruitig, dat zijn wel de steekwoorden die passen bij een goede Duitse rode wijn.
Wijnen
-
Weingut Gustavshof Pinot Noir Rotwein
Biologisch, Rode wijnDuitslandRood - Fruitig€ 12,95 Vanaf 6 flessen 11,95 per flesBestel voor 17:00 uur, morgen in huis!
Even terug in de tijd
De geschiedenis van Duitse wijn kan je eigenlijk direct linken aan de twee rivieren, de Rijn en de
Moezel. De Romeinen lieten in de dalen van deze rivieren de traditie van de wijnbouw achter na de
val van het Romeinse rijk. Na de val van het Romeinse rijk was de kerk verantwoordelijk voor het
verbouwen van wijn, net zoals in de rest van Europa. In 1971 werd in Duitsland de wijnwet ingevoerd
en dit had grote veranderingen en verbeteringen tot gevolg. Duitsland is op dit moment
onderverdeeld in dertien wijngebieden, die zich voornamelijk in het Zuiden van het land bevinden.
De totale oppervlakte van alle wijngebieden is ruim 100.000 hectaren.
Soepel en fruitig
Rode wijn is in Duitsland misschien niet het bekendste, maar kwalitatief wel erg goed. Rheinhessen
en Pfalz vormen de twee grootste wijngebieden in Duitsland. Spätburgunder of beter bekend als
Pinot Noir is de meest gebruikte blauwe druif voor Duitse rode wijnen. Bekend door zijn goede
kwaliteit, soepele en fruitige eigenschappen. Het is een druif die vrij hoog in zuurgehalte is, vanwege
het koele Duitse klimaat. Baden is ook een favoriet gebied als het gaat om rode wijnen, hier wordt
net als in Pfalz en Rheinhessen de Spätburgunder veel gebruikt. Hier zie je vaak dat de wijnen langer
gerijpt worden, de eerste frisse fruitigheid vervaagt en de wijn verandert in een krachtige rode wijn,
maar wel met een fluwelen zachtheid.
Het aanbod bij Gavi wijnkopers
Weingut Gustavshof is gelegen in het hart van de Rheinhessen, op ongeveer 30 km ten zuiden van
Mainz. Het is een echt familiebedrijf waarin inmiddels de vierde generatie wijnmakers aan de slag is.
In 2004 zijn zij gaan werken op biologische wijze en in 2012 zijn zij biodynamisch gecertificeerd.
Bij Gavi wijnkopers vindt je van dit mooie bedrijf onder andere de heerlijke Pinot Noir, die lichtrood is
met een bruine gloed. Veel rijp fruit als aardbeien en pruimen proef je goed terug, ook het typische
Duitse licht gebrande hout aroma is prettig aanwezig. Gavi wijnkopers heeft ook een fijne
alcoholvrije rode wijn van Gustavshof.