Bubbeltjeswijn
Mousserende wijn, ook wel bubbeltjeswijn, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.
Lees meerWijnen
-
Corvezzo Cuvee Rosé
MousserendItaliëRose - Fruitig€ 11,50 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magDit product is momenteel uitverkocht -
Steenberg Pinot Noir Sparkling
Mousserend, Rode wijnZuid-AfrikaBubbels€ 16,95 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magBestel voor 17:00 uur, morgen in huis! -
Carpineto Spumante Rosato
MousserendItaliëRosé - Fruitig€ 14,95 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magDit product is momenteel uitverkocht -
Carpineto Spumante Bianco
MousserendItaliëBubbels€ 14,95 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magBestel voor 17:00 uur, morgen in huis!
Omdat Frankrijk de bakermat van mousserende wijn is, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels krijgt in het Frans weergegeven. Een fles mousserende wijn is meestal afgedicht met een zogenoemde Champagnekurk. Om dit type wijn bij het ontkurken niet uit de fles te laten spuiten, zal deze handeling voorzichtig moeten worden uitgevoerd.
Méthode Traditionnelle – voorheen bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de ‘mousse’ is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven zich lang bubbels in het glas vormen. Champagne en Cava worden op deze wijze gemaakt.
Méthode Charmat – of méthode cuve close – de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn. Prosecco en Lambrusco worden op deze wijze gemaakt.
Méthode de Gazéification – voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. Er zullen zich vrij snel geen bubbels meer vormen als de wijn eenmaal in het glas staat. Wanneer er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid als pétillant of in het Nederlands: parelend. Frisdranken worden ook op deze wijze gemaakt. Vaak de voordelige bubbelwijntjes worden op deze wijze gemaakt.
Bij Gavi hebben we heel veel verschillende mousserende wijnen. In allerlei prijsklasse en uit velerlei landen. Gebruik de filter in de webshop om de juiste fles te kiezen. Of vraag ons naar de juiste informatie. We helpen jou graag de juiste wijn te schenken.