Een moment om te proosten? Of gewoon ultiem genieten, dat kan natuurlijk niet zonder een mooi
glas mousserende wijn. Hoewel de bakermat van de mousserende wijnen natuurlijk Frankrijk is ,
hebben wij ook uit Argentinië hele fijne sparkling wijnen. Het knallen van de kurk en de beleving
van de bubbels hebben iets magisch en maken je feestelijke moment compleet.
Wijnen
-
Kaiken – Sparkling Brut
MousserendArgentiniëBubbels€ 19,95 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magBestel voor 17:00 uur, morgen in huis!
Aangename bubbels
Mousserende wijn, ook wel bubbeltjeswijn, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de
meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn
en rosé. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt.
Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.
Omdat Frankrijk de bakermat van mousserende wijn is, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels
krijgt in het Frans weergegeven. Er zijn drie verschillende productieprocessen te onderscheiden;
Méthode Traditionelle – Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles
behouden. De kwaliteit van de ‘mousse’ is hier het hoogst. Champagne en Cava worden op deze
wijze gemaakt.
Méthode Charmat – de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn
op fles gebracht. Prosecco en Lambrusco worden op deze wijze gemaakt.
Méthode de Gazéification – voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een
stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade.
Cruz Alta
Ook Cruz Alta heeft een prachtige mousserende wijn, een heldere, licht gele wijn met een fijne
mousse. Gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay op basis van de traditionele methode. Deze
Argentijnse wijn rijpt twee jaar op de fles, de wijn heeft een mooie balans tussen rijkdom en
delicatesse. In de lange afdronk blijven vooral tonen van toast en amandelen hangen. Er is altijd wel
iets te bedenken om te vieren, cheers!