Portugal is een land van tradities en ze houden erg vast aan hun eigen lokale druifsoorten. Samen
met de kennis die ze opdoen in andere Europese landen, maken ze kwalitatief zeer goede wijnen,
die jammer genoeg nog want minder bekend zijn bij het publiek. Hoewel Portugese rosé niet het
hoofdproduct is, kunnen ze zeker verrassend uit de hoek komen.
Wijnen
-
Esteio
Rosé wijnPortugalRosé - Fruitig€ 5,95 Actie: 11 + 1 Gratis, mixen magBestel voor 17:00 uur, morgen in huis!
Rosado
Portugese rosé wijn, die hier overigens rosado genoemd wordt, is vaak donkerder van kleur, en
kruidiger en krachtiger van smaak, dan de Franse en Spaanse varianten.
De wijn uit koelere streken zoals de Douro vallei is gestructureerd, fruitig en heeft een minerale
ondertoon. In de zuidelijkere streken wordt dan weer rosé wijn geproduceerd waar je wat
mediterrane kruiden en rijpe bosvruchten in terug vindt. Portugese rosado ’s zijn het perfecte
gezelschap voor mild gekruide gerechten, salades, groente specialiteiten en bij de barbecue.
Douro
Het bergachtige landschap maakt terraswijnbouw noodzakelijk in de Douro. Op deze spectaculair
steile hellingen is wijnbouw dan ook erg veel werk en is er veel mankracht voor nodig. Op de
hellingen moet alles met de hand worden gedaan en de opbrengsten zijn laag. Zeker omdat veel
wijnstokken hier al erg oud zijn. Alto Douro, het centrale gedeelte van de Douro met zijn smalle
terras-wijnpercelen die door muurtjes worden ondersteund, staat zelfs op de UNESCO
Werelderfgoedlijst. Rode druiven domineren de hellingen, maar wit wint steeds meer terrein.
Wat is rosé nu eigenlijk?
Rosé gaat al ver terug in de geschiedenis, eigenlijk al voor de tijd van rode wijn. De basis van rosé
wijn is de blauwe druif, soms in combinatie met witte druiven. De roze kleur van de wijn komt van de
schillen van de blauwe druiven en de diepte van deze kleur hangt af van de tijd dat de schillen in
contact staan met het kleurloze sap. Hoe langer dit contact, hoe donkerder de kleur van de rosé.