Heb je iets te vieren of wil je gewoon altijd een fles bubbels in je koelkast hebben liggen? Doe dat
dan met een fles Prosecco. De overbekende mousserende wijn uit Italië. Frizzante of Spumante
Gavi Wijnkopers heeft keuze genoeg in Prosecco.
Heb je iets te vieren of wil je gewoon altijd een fles bubbels in je koelkast hebben liggen? Doe dat
dan met een fles Prosecco. De overbekende mousserende wijn uit Italië. Frizzante of Spumante
Gavi Wijnkopers heeft keuze genoeg in Prosecco.
We hebben het altijd voor Prosecco, maar de officiële naam voor de druif die voor deze
mousserende wijn gebruikt wordt is Glera. Deze druif wordt verbouwd in de regio Veneto, in een
gebied even boven Venetië. Vanaf 2009 heeft de regio Conegliano-Valdobbiadene de DOCG-status
gekregen. Deze status of herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers. Nu mogen alleen de
wijnen uit dit gebied Prosecco heten. Daarbuiten wordt een Italiaanse mousserende wijn Spumante.
Prosecco kan een mooi alternatief zijn voor een Champagne. Doorgaans een stuk voordeliger en
soms net wat toegankelijker te drinken. Prosecco is verkrijgbaar als vino Frizzante of als Spumante.
Het verschil zit hem in de bubbels. Frizzante is half mousserend, bevat dus minder koolzuur. Dat
komt omdat de tweede gisting van Frizzante korter duurt. Spumante is de Italiaanse benaming voor
een mousserende wijn met meer dan 3 bar druk.
Betere Prosecco wordt gemaakt volgens de Méthode Charmat. Dat kan zowel met Frizzante als ook
de Spumante. Méthode Charmat betekent dat de tweede vergisting in een gesloten tank gebeurt.
Gist en suiker wordt aan de wijn toegevoegd, hierdoor ontstaat koolzuurgas. Fris en schuimig.
Je zou denken dat Dry de droogste Prosecco is, da’s niet waar. Brut is de droogste variant en Dry de
minst droge. Het restsuikergehalte in de wijn wordt gecontroleerd door temperatuurregulaties
tijdens de tweede fermentatie waardoor de gist niet alle suiker consumeert. Dry heeft ongeveer 1
gram suiker per glas. .Je mag er vanuit gaan dat Extra dry ongeveer 0,5 gram suiker per glas heeft.
Extra dry wordt het meest gedronken in Italië. Brut wordt het meest gemaakt voor de exportmarkt.
Brut mag getypeerd worden als droog en heeft minder dan een halve gram suiker per glas.